10 srp 2014

Kroz strateški marketinški plan razvoja turizma do definiranja Međimurskog brenda

U četvrtak, 10. srpnja 2014. g. Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA, organizirala je treću po redu radionicu za potrebe izrade Strateškog marketinškog plana razvoja turizma za Međimursku županiju na kojoj je prisustvovalo 40-ak međimurskih poduzetnika u turizmu, predstavnika turističkih zajednica, institucija, predstavnika udruga, lokalne i regionalne samouprave i svih onih koji su na bilo koji način uključeni u kreiranje turističke ponude Međimurja i donošenje odluka ključnih za razvoj turizma na razini Županije.

U veljači 2014. g., REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Institut za turizam započeli su s prvim aktivnostima u okviru izrade ovog značajnog dokumenta za međimurski turizam. Da bi Međimurje dobilo kvalitetan strateški dokument, primijenjen je participativni  koncept rada kroz koji će se, uz terenske obilaske, dobiti što više informacija, a to podrazumijeva uključivanje ključnih dionika u turizmu kroz radionice i fokus grupe. Do sad su održane tri radionice i 11 fokus grupa s otprilike 150 uključenih dionika od kojih je većina sudjelovala na svim događanjima i koji su dali neizmjerno veliki doprinos svojim prijedlozima, idejama i iznijeli svoje viđenje situacije.

Cijeli proces je kulminirao održavanjem ove „Brend“ radionice, na kojoj se kao ključan pojam koji će se koristiti pri kreiranju turističkog brenda, definirao pojam “SKLAD“ svega što Međimurje nudi u svojoj turističkoj suštini. Dionici su se složili s idejom gospođe Nede – Telišman-Košuta iz Instituta za turizam, da su sve dosadašnje radionice dovele upravo do pojma „sklada“ koji u Međimurju vlada. To prvenstveno podrazumijeva skladan i miran život čovjeka, težnja ka prirodnoj ravnoteži svega unutarnjeg kroz ono vanjsko što predstavlja okoliš i ljudsko djelovanje, sveopću uređenost i kvalitetu proizvoda koji proizlaze iz onog što predstavlja Međimurac u svom okruženju Međimurje, na cvjetni otok omeđen dvjema rijekama.

Razrađena ideja brenda i definirani turistički proizvodi biti će još jedanput predstavljeni prilikom objave nacrta dokumenta koji će se javnosti prezentirati na četvrtoj radionici, u rujnu 2014 g.

Dakle, Međimurje je blizu identificiranja onog jedinstvenog i posebnog što ga čini drugačijim od susjednih turističkih destinacija. Teži se izgradnji brenda temeljenog na sinergiji cjelokupne turističke ponude s ciljem prepoznatljivosti Međimurja kao turističke destinacije.